Spilt Gravy

Berita Harian: Rezeki ‘tersadai’ 10 tahun

(Untuk artikel penuh yang ditulis oleh Zaidi Mohamad dan diterbitkan pada 31 Mei 2022, sila layari laman sawang Berita Harian.)

KUALA LUMPUR: Kali pertama dihantar kepada Lembaga Penapis Filem (LPF) pada 2012, namun, diklasifikasikan tidak sesuai untuk tayangan umum, bukan sedikit cabaran dihadapi pengarah filem, Spilt Gravy/Ke Mana Tumpahnya Kuah, Datuk Zahim Albakri Ikmal Hisham Albakri, 59, membawa karyanya untuk tontonan ramai.

Namun, berkat kesabaran dan kerjasama LPF, filem Spilt Gravy/Ke Mana Tumpahnya Kuah yang skripnya dihasilkan Allahyarham Jit Murat, akhirnya, diluluskan dengan beberapa perubahan dibuat kepada versi asal.

Ini termasuk babak kontroversi memaparkan adegan ‘Malaikat lalu’ lakonan arwah Jit dan Harith Iskander, yang dijadikan ‘scene’ dalam mimpi serta beberapa perubahan lain.

Filem Spilt Gravy/Ke Mana Tumpahnya Kuah yang diangkat daripada naskhah teater yang meraih empat anugerah pada Boh Cameronian Arts Award yang pertama pada 2003, mula ditayangkan di pawagam tempatan pada 9 Jun ini.

Berlatarbelakangkan Kuala Lumpur, filem ini berkisar keluarga Melayu kelas pertengahan atas yang agak porak-peranda mengambil latar masa 2011.

Zahim berkata, pada mulanya, filem adaptasi ini diklasifikasikan sebagai Tidak Sesuai Untuk Tayangan (TUT) oleh LPF.

“Namun, selepas diolah beberapa kali, akhirnya, filem Spilt Gravy/Ke Mana Tumpahnya Kuah mendapat kelulusan pada Mac 2020.

“Namun, kita terpaksa tunggu dua tahun kerana rintangan pandemik COVID-19.

“Dalam tempoh itu, banyak yang saya pelajari daripada LPF. Boleh dikatakan saban hari kami berbincang untuk proses olahan sesuai. LPF sebenarnya sangat bermurah hati memberikan alternatif kepada kami.

“Akhirnya, filem ini diluluskan untuk tontonan di bawah diklasifikasikan PG13 dan tidak sesuai ditonton kanak-kanak bawah 13 tahun,” katanya kepada BH Online.

Baca selanjutnya di Berita Harian.

Post a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *